Opleiden en begeleiden team vrijwillige energiecoaches in gemeente Bunschoten

Sinds 2021 begeleidt JMA het team van energiecoaches in Bunschoten. Over de afgelopen jaren is het project gegroeid. Het team is klein gestart, met enkele coaches die energiebespaaradviezen gaven aan de hand van een energiebox met producten, en is uitgegroeid naar een team van acht enthousiaste vrijwilligers die advies geven over het verduurzamen van de gehele woning.

Tijdens de basisopleiding zijn de transitievisie en plannen voor de aankomende jaren van de gemeente gepresenteerd. Inhoudelijk zijn de verschillende mogelijkheden voor isoleren besproken; kwam het belang van een goed ventilatiesysteem aan bod en zijn de voor en nadelen van de verschillende vormen van duurzame energieopwekking besproken. Daarnaast zijn de financieringsopties en verschillende soorten subsidies behandeld.

Bovenop de basiskennis zijn er verschillende verdiepingssessies bijgewoond door de coaches. Dit was o.a. op het gebied van:

  • Energiearmoede en gesprekstechnieken

  • Energiezuinige installaties (e.g. hybride warmtepompen, Cv-installaties)

  • Warmtecamera gebruiken en warmtebeelden interpreteren

  • Klimaatbestendig wonen

 

Met al deze kennis opzak gaan de energiecoaches langs woningeigenaren en huurders om adviezen te geven. Uit de evaluatie blijkt dat inwoners zeer tevreden zijn over de bezoeken. Ook wordt er aangeven dat veel van de geadviseerde verduurzamingsmaatregelen worden uitgevoerd of op de planning staan om uit te voeren. Vooral als het gaat om isolatie en de aanschaf van zonnepanelen. Dit is een mooi resultaat waar we op trots zijn.

Energiecoaches Bunschoten

Contactpersoon

Evalinde van Winden

Wilt u meer over dit project weten. Neem dan contact op via 0306991599 of via Evalinde.vanWinden@jma.nl.