Gemeente Eindhoven: Huurders adviseren over klimaatadaptatie

Veel woningen zijn slecht voorbereid op hogere temperaturen, lange periodes van droogte en extreme regenbuien. Ook is er steeds minder groen in de wijk en staat de biodiversiteit onder druk. In gemeente Eindhoven ontvangen huurders daarom persoonlijke advies over hoe ze in en rondom hun woning om kunnen gaan met het veranderende klimaat, terwijl ze de natuur een handje helpen en hun wooncomfort verhogen.

De volgende vier thema’s staan centraal tijdens het advies:

  1. Hittestress
  2. Verminderde biodiversiteit
  3. Wateroverlast
  4. Droogte

Balkontuin

Het advies wordt gegeven door de energiecoaches van Energiebox, die jarenlange ervaring hebben met gedragsverandering op het gebied van energieverbruik. Klimaatadaptatie en energiegebruik gaan hand in hand, bijvoorbeeld op het gebied van hittestress. Door de inzet van energiecoaches, die achter de voordeur komen, kunnen bewoners op persoonlijk niveau bewust worden gemaakt van de gevolgen van klimaatverandering. Zij krijgen een advies op maat met klimaatadaptieve maatregelen die ze zelf kunnen nemen: van het plaatsen van zonwering, tot een groen balkon en het afkoppelen van de regenpijp.

Klimaatadaptieve maatregelen zorgen voor een vermindering in CO2-uitstoot en geeft biodiversiteit meer kansen. Voor bewoners kan het ook het welzijn, gezondheid en geluk bevorderen. Denk hierbij aan een gezonder binnenklimaat, prettiger wooncomfort en sociale cohesie.

Lieveheersbeestje op bloem

Contactpersoon

Ratna Timmermans

Wilt u meer over dit project weten. Neem dan contact op via 0306991599 of via Ratna.Timmermans@jma.nl.